Hej, välkommen in!

Vattentorn


Ett vattentorn som backupsystem vid bevattning av skogsträdgården.

Sätta en IBC tank på 1000 liter tre meter högt i en timrad konstruktion. Fylla på den med en liten soldriven elpump. När det är som mest sol behövs mest bevattning, win-win.

Detta exempel innefattar en plattform av syllstockar och långa vinklade stolpar som ben, och något som stabiliserar benen i sidled utan att dom försvagas.

Benen är inkilade i syllen och lutar lite utåt på varje sida. I och med att dom är inkilade så viker dom sig inte gärna. Dessutom om man har lutning på benen så krävs det en kraft uppåt för att flytta benen åt sidan, och om tanken är full är det ett ton som ska lyftas några centimeter och det händer inte gärna. Men för att stabilisera benen kan man stabilisera dom nertill med varandra. Om man dessutom har flera fästpunkter på varje ända, som två dymlingar på varje ända eller om dom är infästa i stolparna, kan dom inte gärna vika sig.

Om man skulle använda sig av en slana som snedsträva så bearbetar den både drag och tryck, så det räcker med en diagonal på varje fasad. Om man använder en vajer istället, så är det endast drag då behöver man kryssa dom på varje fasad.

Skiss

Se ritning
Se bygghistorik

Date: March 6th at 10:00am

FÖREGÅENDE NÄSTA