Under en resan i Djiboutirepubliken såg jag hur det är brist på billiga bostäder (dom som finns är byggda i korrugerad plåt och kartong). Tänkte använda den kunskap jag har från att bygga timmerhus i Sverige, hur man kan få ner priset genom att minimera antalet leverantörer och antal processer som ett material behöver gå ingenom. Alla led (hämta råvara, tillverkning, försäljningsled, …), alla dessa processer kräver kapital, arbetskraft och energi.
Målet är att rita ett standardhus för befolkningen i ett ökenland. Materialen, byggnadsättet, driften (boende) och anpassningen ska tangera ekologiskt tänkande.
Hur har man byggt traditionellt
Nomaderna har mattor där dom flätat palmlöv som dom spänner över grenar och skapar en liten kupolformad byggnad. I städer har man använd korallblock som man fogat samman med bruk. Har även sett att man har klyvt stenar så man får en plan yta och sammanfogat dem med bruk.
På senare tid har man byggt i betong. Men eftersom det finns mycket salt i både sand, kranvatten och jord fräts betongen sönder efter ett tag.
Riktlinjer
- Använda lokala material
- Använda material som kan omarbetas eller formas lokalt utan för stora medel och avancerade verktyg
- Använda material som är anpassade till klimatet
- Använda material som är ekologiska och som har lång livslängd
- Använda material och byggnadssätt som gör det enkelt att repareras och bygga till
- Använda lösningar som inte kräver någon energi men som skapar ett behagligt klimat
- Minimera processade material med många mellanhänder
- Minimera antalet materialtyper
Lösningar
Tanken är att man har ett inre gjutform som man fyller med sten eller annat fyllnasdmaterial, som tex tegelstenar, travar upp dom på formen och häller lera med halm eller betong på dom. Sen när det torkat, ta bort formen inifrån och måla med en vit kalkfärg.
Kupolen har en liksom magisk viktfördelning, optimal balans, mellan dom olika tryck och drag krafterna. Men då är det inte vilken dom som helst, den börjar med en svag lutnig inåt och slutar med en liten öppning, den kritiska delen har man lämnat öppen.
Gjutformen
Det stora arbetet är att ta fram gjutformen i ett material och utformning som gör att den kan användas många gånger.
Ska finnas former för själva skalet, för dom olika in-/utgångarna, för ventilation…
Ska finnas olika storlekar på dom (tex S-M-L)
Utformningen
Använda ett arch och förlänga så långt som möjligt vinkeln, på sånt sätt fördröja den kritiska vändpunkten, och förhöppningsvis minmera den till endast en sten. Sen är en byggnad baserad på 3 och 6 segment mer harmonisk, följer mer dom strukturer man ser i naturen. Och att sätta ihop byggnader baserade på det blir väldigt fint.
Skapa luftdrag
Den kunskap jag har om skorstenar är att man kan skapa drag genom skillnaden hög- och lågtryck. Sen genom att komprimera luften i en tratt. Skapa typer av vindtunlar där luft trycks in och kyler delar av bostaden, som golvet till exempel.
Skapa svalka
Skapa svalka med växlighet och vatten, nåt som binder fukt och transporterar det. En liten damm framför ingången eller att man blöter marken framför huset. Men det enklaste är nog att plantera ett träd som så småningom täcker byggnaden och marken runtomkring. Nätterna är inte speciellt kalla här men sten är ett material som har en 12 timmars fördröjning mellan att den lagrar och avger värme/kyla.
Sen har jag funderat att man skulle samla in regnvatten eller nattens kondens och placera det i början på luftströmmen för att skapa svalka.
Vill gärna ha en organisk utvecklig och anpassning på dessa riktlinjer, som livet självt. Utnämna en styrande grupp människor som kan utveckla och anpassa projekten, hålla upp grundvisionen och se till att det blir gjort. Skräckvisionen är att det sitter flera tjänstemän och har otaliga möten, håvar in pengar, glömmer bort själva grundidén och få ingenting gjort. Tanken här är att bygga bekväma ekologiska hus med lokala material och liten kapitalinsatts.
Husbåt spunnen ur två existerande pontoner i aluminium fyllda med frigolit så dom förblir flytande trots läcka.
Började som ett behov att att kunna vattna våran trädgård från en närliggande sjö, hade vissa premisser, idéerna tog form när jag höll i pennan och precis skulle börja skissa.
Ritning till "reciprocal" tak till Kelsey & Fredriks naturbröllop. I ett "reciprocal" tak bärs slanorna av varandra och nyps åt i övre delen. Endast den nedre delen är fäst.
Fårskydd som är flyttbart med traktor. Ska främst skydda mot solljuset, då kan man täcka även 3 sidor.
Visonen är en ateljé med takfönster mot norr som släpper in diffust ljus. Tak som når ner mot marken i en vinkel så ljuset inte behöver vandra snett genom glasen och runda stockar. Det man får är ett rum som ha endast en funktion: distraktionsfritt skapande.
Något lekfullt, med glad fullface med få överraskningar, men ska kunna växa i det, så inte dra för långt åt karikatyren. Många vrår och hörn, några olika golvhöjder. Friggebodstorlek.
Här är ett försök till att gå ifrån det kvadratiska. Inspirerad av en Yurta med lite kantigare. För den kreativa familjen, övre planet kan tjäna som en ateljé.
En liten bod som kan användas som ett dass eller redskapsbod för att rymma spadar, krattor, planteringsjord, brätten… Byggd med en kombination av timrade syllar och väggband och stolpverk. Man ska kunna hänga saker i strävor i innetaket.
Stall till 3 islandshästar. Varje box ska vara 3x3m med plats under tak att borsta hästarna och ett litet rum att förvara hästattiraljer som sadlar och grimmor.
Förslag till en cirkulär timrad lokal att samlas och ha olika cirklar i: Didgeridoo behandling, konstcirklar, mm.
Finns en befintlig byggnad med yttermått 8m x 8m. Här har jag spånat på hur man kan göra en fyrkantig byggnad intressant, dynamisk, och som erbjuder spännande vinklar. Utgår från en kub men drar den lite till ytterligheter.
Jordkällare för att förvara skörden (grönsaker och frukt), syltar, äppelmust, mjölksyrade produkter byggd av stenar som man kluvit och bilda ett valv. Ett takvalv gör att fukten rinner ner på sidorna.
Dasset ska vara anpassad efter latrinbehållaren, vara sjönt att sitta på, lätt att komma in, med ett litet fönster eller ännu bättre en ruta i dörren.
Funderar att temat skulle kunna vara: "Sökning efter den perfekta kurvan". Lekfull gestaltning av kurvor, som tillsammans konvergerar mot en öppning på gaveln. Då ser man in och får hela längden på huset. Sen ha olika golvnivåer i olika former som blir som olika toner och bildar fint ”ljud” tillsammans.
Det finns vissa grundläggande saker man vill ha ut av en knut: Det ska inte kunna regna in, kall luft utifrån ska inte kunna strömma in, den ska vara hållbar (det ska finnas tillräckligt med gods i haket och laxknuten)
Stall till 3 islandshästar. Varje box ska vara 3x3m med plats under tak att borsta hästarna och ett litet rum att förvara hästattiraljer som sadlar och grimmor.
Har sammansatt ett dokument med att bygga en träställning. Tar inget ansvar ifall den rasar och någon skadar sig, allt sker på egen risk.
Ateljé i friggebodstorlek med sågtandat tak för ljusinsläpp i mitten av byggnaden, för att kunna måla bättre tavlor.
Finns en befintlig grund där det önskas bygga ett tvåvånings timmerhus. Den gamla grunden är 15m x 6m => 93m2.